tisdag, september 01, 2009

Luftslottet kring Magnus Hedman

Magnus Hedman fälldes för ringa narkotikabrott i dag. Han hade anabola steroider i sig när polisen testade honom i våras, och 55 olika preparat av anabola i sin bil.

Nu tar Hedman time out från allting. Inklusive sitt uppdrag som ambassadör för stiftelsen Ren idrott, som arbetar för idrott fri från droger.

Jag kommer ihåg första gången jag träffade Magnus Hedman. Det var en mingelfest för lanseringen av hans promotande av hans samarbete med något bilmärke, jag kommer inte ihåg vilket. Men jag kommer ihåg att arrangemanget var stort och vräkigt, precis som bilen han gjorde reklam för. Det var en ren tillfällighet att jag var där, men en kompis jobbade för företaget som fixat festen, så jag följde med.

Mellan alkoholintagen höll Hedman de obligatoriska kändissnacket. Och det hela lät som en sorglig historia med ihåligt och oinspirerat promotande av bilmärket.

Senare har jag noterat att den f.d. landslagsmålvakten har gått en tv-kändiskarriär till mötes, och skyddats noggrant av TV4 när skandaluppgifterna läckte ut.

Alla har inte varit lika imponerade
av Hedmans förklaring att "han inte vet" hur han fått i sin de anabola steroiderna.

Själv tänker jag på hur kommer det sig att Hedman skulle kunna tänka sig att riskera hela sin karriär och sätta hela sitt framtid på ett kort - en snygg kropp.

Min gissning är att han gjorde det för att han upplevde att det krävdes av honom.

Vi har män och sen har vi riktiga män. Ni vet de där muskulösa männen som kan liksom plöja genom en fotbollsplan och göra mål på pur muskulös ångvältarvilja. Detta är normen för en riktig man i vårt samhälle. Kvinnor svärmar kring dem och tidningarna ringer för att få fota dem.

Det är klart att vilken vanligt funtad människa som helst med egot i främsta rummet gör allt man kan för att få leva i den världen.

Men hur ska vi komma ifrån dessa ideal? Som låser in oss kvinnor och män i mallar - som vi tror att vi förväntas efterleva för att bli accepterade.

Tänk vad skönt om vi kunde slippa det. Att få se ut som vi gör i verkligheten utan ångest- att vi alla är olika. Vissa är seniga, vissa är bastanta, vissa är långa, vissa korta och vissa är korpulenta. Ja, vi är alla olika.

Och vi bör älskas för dem vi är. Allt det andra är bara förälskelser i luftslott.

1 Comments:

Blogger Eric Goesta Rosén said...

Mer i samma fråga: http://nyheter24.se/sport/blogg/sportredaktionen/318069-publicistiskt-haveri-i-hedmanharvan

02 september, 2009 10:30  

Skicka en kommentar

<< Home