onsdag, september 23, 2009

Ett öppet brev till min matvarubutik

Det verkar som att jag bor bredvid händelsernas epicentrum i dag. Ekot rapporterar om både rån i Västberga (södra Stockholm) och hur mitt lokala Coop slänger mat som har flera dagar kvar innan bäst före datum. Så tillåt mig engagera mig för maten en stund, medan polisen jagar fatt på rånarna.

Matvarubutiker slänger över 100 000 ton mat varje år, värd över två miljarder kronor, enligt Svensk Dagligvaruhandel. Det är ju inte klokt.

Nog för att vi konsumenter är bortskämda och väljer bort varor mot ett nära bäst-före-datum, måste butikerna slänga maten för det?

Det är djupt provokativt en tid då världen befinner sig i klimatkris och alla ansträngningar som kan göras för att minska utsläppen, måste göras - att då slänga mat som skulle kunna gå antingen mat till djur eller skänkas till t.ex. Stockholms stadsmission som ger mat till hemlösa.
- Vi gör ingenting annat än konsumenten vill, säger Mats Tägtström, butikschef på Coop i Västberga.
Okej, Mats, jag handlar varje vecka i din butik. Och som konsument som gärna gör klimatsmarta val när jag handlar min mat och stödjer butiker som drar sitt strå till stacken för att stävja klimathotet - det här är mitt tips till er:
1. Skänk mat ni planerar att slänga till de organisationer i Stockholm och dess omnejd som ger mat till hemlösa.

2. Undersök om någon bonde kan vara intresserad av maten.

Det är klimatmässigt ohållbart att slänga duglig mat. I en tid då jordbruket står för en stor del av de klimatfarliga utsläppen har vi inte råd med att slänga den maten som till slut produceras.

Tänk om! Gör rätt, Coop i Västberga! Så slipper jag byta matvarubutik.

3 Comments:

Blogger Heiti Ernits said...

Mycket bra inlägg!

23 september, 2009 09:57  
Blogger DaJ said...

Jag reagerade även på att konsumenter inte vill ha reahörna ibland grönsakerna.

M;inst en av de stora COOP i göteborg har en kylbinge där de har rea på köttvaror som har kort datum och där är det gott om folk som handlar ifrån. Handlar själv gärna i en rea-hörna, inga problem att planera om matsedeln om man kan få ett bra deal på vissa varor.

23 september, 2009 10:36  
Anonymous Anonym said...

Hej! Bra inlägg!
Jag jobbar på Coop och anledningen som inte tas upp är också att vi inte kan rea ut massa färskvaror för då väntar kunderna tills vi rear ut varorna istället för att köpa dem till fullt pris. Vi förlorar massor av pengar på detta, om vi skriver av och slänger får vi massa ersättning från leverantörerna. Men jag håller med om att vi kan skänka maten till bättre behövande!

05 december, 2009 08:40  

Skicka en kommentar

<< Home