fredag, augusti 28, 2009

När jag mötte Lassie: #howimetmariaferm

Första gången jag träffade den up and coming Maria Ferm var klockan cirka tre på natten, det var utomhus och vi kunde blicka ut från Östersjön från trädgården vi befann oss på. Ni kanske kan gissa var vi befann oss. Just det, det var Almedalsveckan och vi var på obligatorisk efterfest. Det fanns vin och whiskey, och om jag inte missminner mig så valde Maria whiskey. Efterfesten var galen och blöt, som det ska vara.

Något år senare går jag av X2000 i Malmö. Miljöpartiets engagemang för att införa ett samtyckeskrav i våldtäktslagen hade spridit sig till Skåne. Jag var inbjuden som Miljöpartiets jurist att berätta om saken för Miljöpartiet och intresserade på Malmö högskola.

Maria och jag promenerar från tågstationen mot Malmö högskola. Jag hoppar direkt på rödbetan och frågar om hon är intresserad av att bli nästa kvinnliga språkrör för Grön ungdom. Den diplomatiska ödmjukheten fanns redan då, hon var inte så säker på att hon ens skulle bli vald av årsmötet. Jag gjorde mitt bästa att övertyga kvinnan med alla sakliga argument: Grön ungdom behöver ett drivet, kunnigt och snyggt språkrör – alltså Maria var klippt och skuren för rollen.

Och i historiens ljus kan vi se att Grön ungdom gjorde ett dubbelt kap det där årsmötet då man valde inte bara ett språkrör som faller in i den ideala mallen, utan två.

Grattis på din tjugofjärde födelsedag Maria!