måndag, november 10, 2008

Bakom ett sårat handslag

Det finns mycket jag som gör mig arg med den här världen.

Speciellt arg gör mig sådant som ifrågasätter vägen till jämställdhet. Det finns de som i till exempel islams, hinduismens och kristendomens namn förtrycker kvinnor så till den grad av friheten att leva och fatta fria val inskränks. Att förneka rätten till abort, att sexualisera all kontakt med män, att sy ihop flickors underliv, att kalla tjejer för horor - det är alla ett sätt för män att få kontroll över kvinnors sexualitet och ytterst deras liv.

Det finns också en del saker som skrämmer mig med den här världen.

Speciellt när vi lever i en värld som utvecklas olika snabbt på grund av ekonomiska och demokratiska förutsättningar, så kan kulturella och etniska grupper lätt finna ett "svart får" att skylla problemen i världen på. "Ojämställdhetsproblem har nämligen inte svenskar, det har de där muslimerna", heter det ofta. Men sanningen är att problem med ojämställdhet har vi allihopa i olika utsträckning.

Kan vi inte möta varandra trots våra olikheter i en anda av respekt och kompromissvilja, då kommer vi aldrig att kunna bekämpa det segregerade samhälle vi har skapat och som vi lever i idag. Det är genom ödmjukhet och en vilja att förstå varandra som vi kan närma oss en överenskommelse som utmynnar i en klar väg för integration och slutligen åtnjutande av mänskliga rättigheter för alla.

Och vad gäller programmet halal-tv finns det för mig främst en anledning till att den bör visas, nämligen att den synliggör alla de tjejer som bär slöja i vårt land och visar att de är vanliga människor, fullt kapabla att prata svenska och formulera tankar. Vi måste bryta ner mentala fördomsbarriärer i vårt synsätt på varandra för att nå till målet om mångfald och integration i vårt samhälle. Blundar vi för detta kommer vi att skapa samhället som är som tidsinställda bomber på grund av segregation. I vår fördomsfulla värld kan detta vara ett existensberättigande så gott som något.

3 Comments:

Blogger Jojje said...

Håller med!

Det lyfts fram aldeles för lite saker i medierna som går emot samhällets fördomar om olika saker.

/Jojje

http://astsael.blogspot.com/

10 november, 2008 19:51  
Blogger Sandra said...

Hej! Såg nyss avsnittet av "Debatt" där du var med. Det du sa var det smartaste under hela programmet.:) Och så måste jag få svara ovanstående "Ibo". Han är urtypen av en sådan människa som "drar alla över en och samma kam". Min bästa vän är muslim och hon skulle om hon ville när som helst kunna ta av sig sin slöja, men hon bär den i respekt för sin tro. Hon har inte alltid burit slöja, utan valde att ta på sig den när hon kände sig redo. Hennes pappa kan ge henne råd och hon kan välja att följa dem i respekt för honom, men det är hon som bestämmer hur hon i slutändan vill göra. Kajalpennor har hon säkert gott om, eftersom hennes favoritaffär heter Makeupstore. Pojkvän hade hon en nyss i somras innan det tog slut. Det hände inget sexuellt i det förhållandet som det inte bör innan äktenskapet, men är det någon förlust? Alla hennes muslimska kompisar har det på precis samma sätt! Jag förnekar inte att det finns unika fall där det kan vara annorlunda. Men då handlar det om en radikalistisk syn på islam som alla muslimer jag känner hatar och verkar emot. Kom ihåg det, att alla är vi olika, men ändå lika. När ska folk inse det?

17 november, 2008 23:02  

Skicka en kommentar

<< Home