onsdag, september 24, 2008

Tänk om mördaren varit tjej...

Varför? Varför? Varför? Det är en fråga i allas våra huvuden efter massakern i Kauhajoki i Finland igår.

I den offentliga debatten finns nu en chimär av en reflekterande ton som söker snabba lösningar på denna typ av massmördande. Svenska kriminalvården skyller på "internetkulturen" som är "mycket utbredd bland yngre generationer".

Utbildningsminister Jan Björklund, kräver fler kuratorer i skolorna för att förebyggande lösa problemet.

Men när Martin Grann, Kriminalvårdens utvecklingschef, på Svd:s chatt, får den mest intressanta frågan av dem alla: kan detta ha något med kön att göra? Då stannar diskussionen i det chattforumet.

Martin Grann svarar med att bekräfta att män är starkt överrepresenterade i statistik som har med våldsbrottslighet att göra, att det de facto finns en klar könsskillnad i våldsanvändningen.

Vi måste se sanningen i vitögat, de här fruktansvärda massakrernas gärningsmän är inte skolbarn som dödar skolbarn, det är pojkar/män som dödar andra pojkar/män och flickor/kvinnor.

Jackson Katz, är forskare vid amerikanska universitetet UCLA, och har länge arbetat med frågan maskulinitet, mäns våld och jämställdhet. Jag råkade ha ynnesten att få lyssna på en föreläsning av honom förra veckan i Stockholm där han tog upp massakern i Columbine. Han frågade publiken hur många som hade sett Michael Moores film "Bowling for Columbine". Efter att nästan alla i publiken både svarat ja på att de sett den och uppskattat den ställde han den retoriska frågan:
hur kan han ha gjort en över två timmar lång film utan att ta upp den mest relevanta frågan? nämligen att det faktiskt alltid hitintills har varit män eller pojkar som genomfört dessa fruktansvärda dåd.
Efter massakern på gymnasiet i Columbine 1999, där 12 ungdomar skjöts ihjäl, 24 skadades och de två attentatsmännen begick självmord, publicerades en artikel av Jackson Katz i The Boston Globe. Där ställer han den relevanta frågan:
om det hade varit flickor som hade genomfört dessa attentaten hade oundvikligen alla ställt sig frågan vad förmår flickorna - inte barnen - att agera våldsamt? Vad är det som händer i flickors liv som kan förmå dem att begå sådana ohyggliga dåd? Alla förklaringar skulle utgå ifrån den grundläggande förutsättningen att man pratade om kvinnor.
Just detta berör han vid en föreläsning efter en annan skolmassaker vid universitetet Virginia Tech 2007 då en manlig student sköt ihjäl 33 anställda och elever och därefter tog sitt liv:Fler kuratorer, fler vuxna närvarande på internet - ja, de kanske är en liten del av lösningen.

Men den stora frågan vi måste ställa oss är inte bara varför mår våra barn så dåligt att de begår massjälvmord där oskyldiga barn dödas - det är varför väljer pojkar och män som mår dåligt att ta till våld mot sig själva och sin omgivning för att kanalisera sin frustration, depression, aggression och allt annat de känner kring samhället och sitt eget liv.

Detta är en kritisk fråga, och den måste diskuteras och handskas med, om vi nu faktiskt vill förhindra fler massakrer.

3 Comments:

Blogger Joacim said...

Nån har sagt att det är 1 tjej per gymnasieklass i Sverige som mår så dåligt att hon väljer att skada sig själv (svält/skära/annat) medan (krast sett då) mindre än 10elever i världen per år dör av "vapenrelaterade skador", killar alltså (saknar källor, swag), medges att killar står för de flesta andra våldsbrott också då.

Kanske har båda frågorna samma lösning? Men försök inte inbilla mig att det bara är vi killar som har problem.

Jag är helt övertygad om att det behövs mer än de 2,1 kuratorer per 1000elever(umeå kommun 2007,första jag hittade på google) men det är naturligtvis inte den enda lösningen.

25 september, 2008 00:59  
Blogger Laevateinn said...

Nu har det hänt igen. Vad ska vi skylla på den här gången? Strukturell rasism? Diskriminering? Höga matpriser? Mobbing? För stränga pedagoger? De dåliga ursäkterna börjar rinna ut i sanden. Ännu en skolmassaker har inträffat och denna gång blir det svårare att svepa problemen under mattan. Dessa händelser utgör ett mönster och de pekar rakt mot kärnan i vårt samhällsfundament. När unga tonåringar bestämmer sig för att först kallblodigt döda sina kamrater och sedan begå självmord, måste vi reagera och förstå att någonting är fel - inte bara hos individerna själva, men i vår omedelbara sociala omgivning.

Det som Pekka-Eric Auvinen, som antagligen är denne Matti Saaris inspiration, tydligt såg, efter att ha läst Platon, Linkola och Nietzsche, var antagligen samma sak som Cho Seung Hui måste ha känt när han blev placerad i en amerikansk social skolmiljö: De flesta människor i dag är vilsna, inåtvända, egoistiska och saknar förmåga att se bortom sin egen existense. De lever tryggt och enkelt i ett gigantiskt hamsterhjul, och så länge ingen skakar hjulet, är alla nöjda...

En intressant analys av händelsen:
http://www.anus.com/tribes/snus/archive/2008-09-23/Vi_lär_oss_aldrig_Skottlossni

25 september, 2008 11:21  
Blogger Zaida said...

Joacim:

Jag vet precis vad du menar. Men för att inte göra mitt inlägg för långt tog jag inte upp hela problematiken med både flickor och pojkar som lider av mental ohälsa. Självklart finns det många flickor som mår dåligt, men av någon anledning genomför de inte massakrer innan de väljer att begå självmord. Det är det som är min utgångspunkt och det jag vill öppna diskussionen för.

bitchen:

Vet du vad queerfeminism är? Om du visste det skulle du också veta att queerfeminismen om något är väldigt medveten om vad könsrollerna, kvinnlighet och maskulinitet gör med vårt samhälle.

25 september, 2008 11:23  

Skicka en kommentar

<< Home