lördag, februari 17, 2007

S + mp = sant


Efter mitt tredje besök på Bommersvik kan jag säga att relationen mellan sossarna och mp är på g. Det senaste dygnet har spenderats i en skön solidarisk diskussionsanda där fördomar och skilda politiska åsikter har vädrats.

Vi delade upp oss i tre olika grupper: klimat, arbetsmarknad och utbildning. Jag valde arbetsmarknad. Om inte annat för att få bitcha om arbetskraftsinvandring och en förlorad insikt om det viktiga arbetet för lika rättigheter på arbetsmarknaden.

Det är ganska nedslående att vi har cirka 60 000 papperslösa arbetande invandrade personer i vårt land som inte vill annat än att betala skatt och vara en del av det sociala trygghetssystemet. Att vi inte heller lyckas ge kvinnor lika lön för lika arbete är bara pinsamt.

Så jag kastade in dessa brandfacklor i diskussionen på Bommersvik. Sossarnas partisekreterare Marita Ulvskog satt med och problematiserade arbetskraftsinvandringen. Berit Högman, s-ledamot i näringssutskottet, pratade om att vi måste lösa problemen vi har i Sverige innan vi kan ta emot arbetskraftsinvandring. Ja, det fanns en hel del protektionistiska åsikter i frågan. Men i slutändan satt vi ändå där och kom överens om att s varit dåliga i dessa frågor.

En fråga vi inte har närmat oss i är frågan om amnesti för papperslösa flyktingar. Den kampen får vi ta längre fram.

Det viktigaste jag ser i dessa möten är att man försöker närma sig varandra från lokal nivå. Istället för som borgarna kör över sina medlemmar och kommenderar från toppen vad som sker i partierna.

En rödgrön regering år 2010 börjar närma sig.

Etiketter: , ,

4 Comments:

Anonymous John Johansson said...

Jäkligt fint sagt - kan du inte ringa till dina vänner i Örebro och föra fram det budskapet :)

17 februari, 2007 23:02  
Blogger Jonas Morian said...

Intressant. Hur ser du på möjligheten att bilda en rörgrön regering utan vänsterpartiet?

18 februari, 2007 12:04  
Blogger Zaida said...

Tack John och Jonas. Jo, jag tycker du formulerar dig intressant Jonas! Att se en rödgrön regeringskoalition som en möjlighet om v inte är med. :) Ja, det är ett kontroversiellt tema. Men det kommmer nog i slutändan handla om hur villiga både s och v är att kompromissa med sin politik. Och självklart kommer det att handla om hur moget mp:s demokratiprocess är redo för klivet in i regering.

Jag lämnar svaret på dessa frågor till experterna som ska få äran att lösa den frågan innan valet. Lycka till mina modiga vänner.

18 februari, 2007 22:59  
Blogger Jonas Morian said...

En utveckling av mina tankar om detta finns nu att läsa här. Synpunkter välkomnas!

20 februari, 2007 10:46  

Skicka en kommentar

<< Home