fredag, juni 10, 2005

Vägen till 1984

Danskarna åtalar hela organisationen Greenpeace för terrorismverksamhet eftersom några aktivister i en aktion mot genmodiferad grismat släppt ner en banderoll över danska jordbruksdepartementets byggnad med texten: "Nej till GMO-svin".

Alla de som svartmålats som "konspirationsteoretiker" vid instiftandet av terroristlagarna i EU har nu fått svart på vitt: individens rättigheter sätts ur spel och rättssäkerhet ersätts av mottot "kampen mot terrorism" - ett politiskt begrepp fullt av godtyckliga bedömningar.

Som sagt, vägen till helvetet är kantat med goda ursäkter.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

"individens rättigheter"
Vaddå individens rättigheter? Att klättra upp på minsteriets tak är väl ingen mänsklig rättighet?

Bara för att budskapet råkar tilltala dig är det OK?

Hade det varit lika behjärtansvärt om dom hade släppt ner en banderoll med texten "Nej till feministsvin"?

Stryk skulle dom ha.

Det har vissa redan fattat:

"WHEN 35 Greenpeace protesters stormed the International Petroleum Exchange (IPE) yesterday they had planned the operation in great detail.
What they were not prepared for was the post-prandial aggression of oil traders who kicked and punched them back on to the pavement.

“We bit off more than we could chew. They were just Cockney barrow boy spivs. Total thugs,” one protester said, rubbing his bruised skull. “I’ve never seen anyone less amenable to listening to our point of view.”

Another said: “I took on a Texan Swat team at Esso last year and they were angels compared with this lot.” Behind him, on the balcony of the pub opposite the IPE, a bleary-eyed trader, pint in hand, yelled: “Sod off, Swampy.”
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-1487741,00.html

Hurra!

10 juni, 2005 23:55  
Blogger Fredag said...

Jag skulle också skrivit under signaturen anonym om jag var så bitter och korkad som föregående talare.

11 juni, 2005 00:05  
Anonymous Anonym said...

Kära nån då, råkade visst trampa på en öm tå.
Men det kanske känns bättre om du följer ditt eget råd:
http://web.telia.com/~u52110488/flamewars.jpg

11 juni, 2005 00:59  
Anonymous petter said...

hej zaida, byt ut "kampen mot terrorism" mot "kampen mot sexism" och vips, du hamnar på "på andra sidan"!

11 juni, 2005 01:40  
Anonymous Anonym said...

Härligt att se att Danmark klämmer dit de satans bakåtsträvande miljötalibanerna!
Terroristorganisationen Greenpeace har fått härja ostört alldeles för länge. Tyvärr har ju inte Danmark dödsstraff, men man kan ju alltid hoppas på riktigt långa fängelsestraff.

/Andreas

11 juni, 2005 09:09  
Anonymous bgan said...

Jag kan inte se att dom åtalats för terrorism som du inleder ditt inlägg med. Däremot har man använt lagar som kom till efter (och som en följd av) attentaten den 11/9.

Men till själva sakfrågan: jag är mycket tveksam till lagar som vänder sig mot organisationer snarare än mot individen. Ur ett vänsterperspektiv kanske kollektiva lösningar ses som något önskvärt, men det blir för många gränsdragningar. T.ex. om jag är med i Greenpeace, Folkpartiet och Hammarby, och kör en demonstration med våldsinslag, ska man då åtala samtliga tre organisationer för samma brott?

För mig är allt ansvar personligt. Man kan inte luta sig tillbaka och säga att man bara följde order. Och jag tror att man kommer åt all brottslighet genom att åtala individer för de brott som dom eventuellt har begått. Ledare för organisationer som uppmanar till brott kan t.ex. åtalas för stämpling.

11 juni, 2005 12:11  
Blogger Zaida said...

Närmare 100 nya anti-terroristlagar har stiftats i EU. För länge sedan skrev Advokatssamfundets ordförande Anne Ramberg att dessa lagar skulle kunna leda till att flyktinggömmare och andra användare av civil olydnad kan komma att ses som terrorister. Sist togs lagen om biometriska data i passen. Varför? För att USA bestämt att de kommer att kräva visum av alla som reser in i landet utan biometriska data i sina pass.

Delar av USA:s antiterroristlagar, Patriot Act, ska nu tas på nytt. Och det är ingen trevlig läsning det heller:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=426228

De konstitutionella rättigheterna sätts ur spel för att ge USA rätt att tillämpa sin "amerikanska frihet" runtom i världen. När George Bush säger att det är för att skydda "USA:s frihet", då borde varningsklockorna ringa.

11 juni, 2005 17:19  
Anonymous Anonym said...

"När George Bush säger att det är för att skydda "USA:s frihet", då borde varningsklockorna ringa. "

Visst, om man är terrorist. Eller terrordaltare.
Är det därför du darrar?

16 juni, 2005 16:01  
Blogger Karolina said...

Så här 3 år senare, känner jag för att göra en liten kommentar jag också:

Tidigare citat:
--------
"Hade det varit lika behjärtansvärt om dom hade släppt ner en banderoll med texten "Nej till feministsvin"?"

"byt ut "kampen mot terrorism" mot "kampen mot sexism" och vips, du hamnar på "på andra sidan"!"
--------

Är det verkligen så enkelt? Anser ni verkligen att det är "sidan" som ska bestämma vilka metoder som är rätt?

Jag skulle själv besvara citaten: JA, det är PRECIS lika behjärtansvärt om banderollen säger "Nej till feminister"! Och det spelar ingen roll vilken sida jag själv är på i sakfrågan!

För det viktigaste är att alla ska ha rätt att uttrycka och synliggöra sin åsikt. Sen må jag avsky dina åsikter "men jag är beredd att gå i döden för din rätt att uttrycka dem"! DET är demokrati!

vh
Karolina

PS Ordet "feministsvin" är dock en förolämpning, som inte går att ordleka undan, eftersom det inte finns några feministiska grisar...

13 augusti, 2008 17:33  

Skicka en kommentar

<< Home