onsdag, juni 29, 2005

Idéer dränkta i vin från côte d'Almedalen

Om några dagar börjar en av årets största veckolånga orgie i snittar och tillhörande mousserande vin. Almedalen tar sin start på söndag. Efter fyra år som språkrör ska jag dit som åskådare. Man skulle kunna tro att Almedalsarrangemanget i Visby varje juli är ett slags evenemang då partierna får en chans att hämningslöst interagera i en och samma stad. Man skulle kunna säga att de regler som gäller interna riksmöten i partierna helt plötsligt gäller över partigränserna. Vad jag syftar på får ni komma på själva.

Idag markerade det partiet i riksdagen som halverat sitt opinionsstöd sedan valet att de gärna lägger sig platta i energipolitiken. Vad kan det handla om? Självklart har fenomenet Allians för Sverige varit i farten igen. Intressant nog fanns ingen uppövad kör för att sluta upp vid amatören till allsångsledare Göran Hägglund. Det var visst inte så intressant för de övriga borgerliga partierna. Jag gissar att de inte tycker att deras allians står och faller på en så liten sak som kärnkraft.

De åren jag som språkrör åkte runt i gymnasieskolor och högstadier runt om i landet var den unisonta åsikten om politik att allt lät likadant och alternativen inte fanns. Självklart avfärdade jag detta och att det bara gällde att läsa vad partierna konstaterade om omvärlden på sina hemsidor eller se en debatt på tv för att se att detta inte stämde. Men så har den krypande känslan börjat komma, att nu börjar faktiskt inte skillnaderna synas över huvudtaget.

Jag har länge tyckt att det är tråkigt att det borgerliga partierna låst sig inne i en blockmentalitet om höger och vänster som tillhör 1800-talets industrialistiska tidsålder. Men nu börjar det hela den politiska kartan likna en grå osmaklig havregrynsgröt som liksom inte en extremt fattig student vill offra sig för.

På vägen till jobbet passerar jag alltid tapetklisteruppsatta affisher från SSU som annonserar uppslutning inför 1 maj tåg. På de jag tänker på står det "Kom och visa att arbetarklassen står enad!". Tänk er: arbetarklassen; ett ord som gått i ide i det socialdemokratiska arbetarepartiet. Vad står idag arbetarklassen enad mot? Inte är det i alla fall de ökade ingreppen i den personliga integriteten som sossarna lobbat igenom, genom t.ex. ökad möjlighet att gå in i privatpersoners datorer, biometriska data i pass... osv.

Poängen med detta är att säga att det är så här det blir om vi lämnar över alla idéer och uppbyggnad av vårt samhälle "till de där uppe". Partipolitik blir så mycket mer intressant när det finns idéer, ideologier och äkta drömmar för folk att sträva efter. Inte bara sitta och titta på när politikerna blir bjudna på mutsnittar och PR-vin på Gotland.

3 Comments:

Blogger Afreakofnature said...

Instämmer helt. Man känner sig om möjligt ännu mer alienerad från dem då de gör slag i saken och viker ut sig...
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,666398,00.html
;-)

30 juni, 2005 12:00  
Blogger Ottosson said...

Bra skrivet.

En av anledningarna till att jag inte kommer släpa mig ner till vallokalen är att samtiliga partier är mitten-populister.

30 juni, 2005 12:11  
Anonymous Nils Olsson said...

Instämmer också! Den som vill läsa mer om Göran Hägglund och almedalen 2005 bör kolla in: http://detpolitiskalivet.blogsource.com/

27 november, 2005 23:50  

Skicka en kommentar

<< Home