tisdag, juni 14, 2005

4 år efter göteborgskravallerna

Idag är det fyra år sedan Hvitfeldtska gymnasiet, som var övernattningsplats för cirka 600 demonstranter, omringades poliser. Göteborgskravallerna blev ett begrepp i svenska folkets mun. Ådalen 1931 upprepade sig när en demonstrant nästan sköts till döds av polis. Tusentals demonstranter fick sina demonstrations-, mötes- och yttrandefrihet kränkt under dagarna. Jag har skrivit mer om detta i mitt examensarbete som jag planerar att lägga upp på nätet.

Vad som har skett sen dess i rättsväsendet och i samhället i övrigt avhandlas i dagens Korseld, där jag deltar för den som vill se.

10 Comments:

Blogger Nisse said...

Riktigt fint vinklat det här; man undrar om ditt examensarbete ser likadant ut.

Det som du beskriver som en övernattningsplats, skulle lika gärna kunna kallas en samlingsplats för särskilt ditresta professionella mötesförstörare och terrorister; det var det nämligen också.

En "demonstrant" (vad han nu demonstrerade för eller emot) blev mycket riktigt skjuten, men hade gjort sig förtjänt av det genom att kasta stenar på flera kilo mot en plats där en polis låg skadad i huvudet efter ett angrepp av en annan tillfällig terrorist. Poliserna som angreps är representanter för hela samhället och för oss som inte behöver ta till våld (eller lögner) för att övertyga politiskt och har - vilket många på vänsterkanten glömmer - monopol på lagligt våld utöver självförsvar för att försvara just de rättigheter du påstår att de kränkt. Angrepp på poliser - också enskilda - ska därför ses som angrepp på hela samhället och alla medborgare, vilket de begripit i USA.

Mycket av ansvaret för att dessa professionella fridsstörare (jag saknar i svenska språket det träffande och politiskt neutrala tyska ordet Kaoten) gjorde att polisen tvingades ingripa och begränsa - inte kränka - andras mötesfrihet, är till stor del dessa andras som intevelat eller kunnat rensa bort lössen ur pälsen.

Jag är oerhört glad att vissa i vår bekantskapskrets genom dessa kravaller fick upp ögonen för vad dessa vänsterextremister står för, men det är ändå beklämmande att andra ändå väljer att blunda (och samtidigt kallar sig upplysta).

"En sten, mina herrar, är inget argument!" sa en gång Gottlob Fichte. Men vissa vill ändå se det som en medborgerlig rättighet att kasta sten mot dem som skyddar just dessa mänskliga rättigheter med fara för sina egna liv. Vissa väljer att kalla stenkastare för demonstranter, antingen av naivitet eller av hat mot dessa demokratins frivilliga beskyddare - och kanske mot demokratin såsom vi känner den i en av världens äldsta rättsstater.

Tvi vale!

14 juni, 2005 19:51  
Anonymous Anonym said...

Kunde inte sagt det bättre själv. Tack Nisse!

15 juni, 2005 07:06  
Blogger Fredag said...

För så var det ju; alla demonstranter kastade sten och polisen var snälla som dagmammor.

Perspektiv, anyone? Inte det, okej...

15 juni, 2005 10:41  
Anonymous Anonym said...

För så var det ju; alla poliser kastade sten och demonstranterna var snälla som dagmammor.

Annat perspektiv, anyone? Inte det, okej...

15 juni, 2005 15:05  
Blogger Fredag said...

Now we're talking...

15 juni, 2005 15:32  
Anonymous Anonym said...

obviously not, så sätt igång istället. redovisa din egen hållning, Fredag. för att förekomma så kan jag upplysa om att jag till fullo sympatiserar med Nisse.

/Snöfallet

16 juni, 2005 20:22  
Blogger vinterbadaren said...

Att läsa dina tankar Zaida ger mig lika stort förtroende för dig som jag har för dom som förklarar Nordkorea och Kuba som frihetens paradis här på jorden. Du är så kapitalt befriad från verklighetsförankring så du blir riktigt underhållande att läsa. Att Götebors kommun över huvud taget kunde upplåta Hvitfeltska till dessa ligister är faen i min lilla låda tjänstefel. Är själv Göteborgare och såg Avenyen brinna när du och dina löss härjade, och jag kan bara säga dig att det förvånar mig att inte flera av dessa gatans patrask oskadliggjordes av den alltför SLAPPA polismakten.För övrigt Nisse--Helt suveränt inlägg!!

Tack

17 juni, 2005 00:12  
Anonymous Anonym said...

Att slöddret och terroristsvinen tilläts härja ostört i så stor omfattning som under Göteborgskravallerna är beklämmande. Sådant ska inte tillåtas i ett rättssamhälle. Polisen borde ha skjutit både mer och tidigare. Eftersom de är toppstyrda av socialdaltande politiker utan minsta verklighetsförankring kunde de inte göra sitt jobb, att skydda allmänheten, effektivt.

Den som kastar gatsten mot polis får finna sig i att bli skjuten. Bara synd att det inte tog i huvudet, då hade genpoolen förbättrats avsevärt.

/Andreas

17 juni, 2005 03:36  
Anonymous Anonym said...

Skall man se nagot positivt med Göterborgskravallerna sa var det att det poppiga globaliseringsmotstandet dog där, dödat av terroristernas egna stenar.

17 juni, 2005 11:03  
Anonymous Johan said...

Lite får man beundra Zaida som tar upp Göteborgskravallerna...när man gör det så dyker det nämligen alltid upp en massa småfascister som beklagar sig över att polisen inte fick kål på fler under demonstrationerna...
Och Nisse som är såååå upplyst. Var det inte i den skolan du nämner som polisen skickade fram en obeväpnad vaktmästare i frontlinjen för att öppna dörrarna när de skulle gör raid mot det som tydligen var "en samlingsplats för särskilt ditresta professionella mötesförstörare och terrorister"?

01 juli, 2005 14:21  

Skicka en kommentar

<< Home